Beste lezer van onze nieuwsbrief

Beste lezer van onze nieuwsbrief,
 
Begin februari 2023 hebben het ministerie van VWS, de VNG, Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en de GGD GHOR het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA)ondertekend. In dit akkoord staan afspraken over het bereiken van een gezonde generatie in 2040. Het versterken van de beweging naar meer gezondheid en de brede blik op gezondheid (dus ook mentale gezondheid en de fysieke omgeving) juicht de beweging Limburg Positief Gezond van harte toe. 

Er zijn zeker ook binnen Limburg reeds diverse stippen op de horizon aangebracht zoals kansrijke start/ Trendbreuk, valpreventie, zelfhulpgroepen etc.

Bij het domein overstijgend samenwerken moeten we vooral niet blind staren op evidence based doch doelen naar gelang de ervaringen aanpassen en vooral leren van elkaar…zo kunnen wij ook in het leren van elkaar vooral ook de burger centraal blijven stellen. Om diens mindset en het maken van (gezonde) keuzes is het immers allemaal om te doen. In dit opzicht doet het mij ook deugd dat Burgerkracht Limburg en de collega’s van het sociale domein nu eindelijk en steeds vaker plaats nemen aan de belangrijke tafels naast zorgverzekeraars, GGD’s, gemeenten en zorgaanbieders. 
 
Eind Maart ronden wij het scholingsplan af welke door de provincie Limburg is mogelijk gemaakt en kunnen we terugkijken op een enorm succes. Er zijn ruim 10.000 Limburgers geschoold in het gedachtengoed positieve gezondheid en 234 implementatie coaches getraind om de implementatie van positieve gezondheid binnen organisaties, wijken, scholen,  gemeenten, maatschappelijke- en vrijwilligers organisaties te bewerkstelligen. Er is geen enkele andere provincie in Nederland die dit op deze grootschalige wijze heeft gerealiseerd en hoewel hiermee nu pas allemaal in de praktijk begint ben ik ook ontzettend trots en dankbaar dat we dit hebben gerealiseerd.

Binnen de beweging Limburg Positief Gezond noemen we al deze mensen ‘ bewegers’ en zijn alle professionals sinds 31 januari jl. allemaal welkom op ons regio chanel 1 sociaal domein, www.lpg.1sociaaldomein.nl. Hier kan men terecht voor vraag & antwoord, vindt men inspiraties, publicaties en kan men in diverse groepen actief deelnemen aan een regionale samenwerking ( Noordelijke Maasvallei of verdieping in een thema ( bijvoorbeeld HR/ Vitaliteit, Onderwijs). Het chanel is van, voor en door de bewegers dus ik wil bij deze iedereen aanmoedigen hierop aan te sluiten indien je ook bij wilt dragen aan gezondheidsimpact zoals deze ook in IZA en GALA wordt geambieerd. Alleen ga je sneller, samen komen we verder.
 
Geniet van de lente, dit mooie seizoen waarop alles weer tot groei en bloei komt.

Loek Vaessen.

Regio platform Limburg Positief Gezond

Je kunt hier de digitale lancering van het Regioplatform op 31 januari terugkijken. Een platform voor professionals die werken in o.a. de zorg, welzijn, wonen en in het onderwijs in Limburg. Zo versterken we elkaar, staan we in verbinding en leren we van elkaars ervaringen. Het regioplatform biedt de mogelijkheid om op een eenvoudige manier in verbinding te staan met elkaar, een groot netwerk op te bouwen van mensen die willen werken vanuit het gedachtegoed van Positieve Gezondheid en die graag van elkaar en elkaars ervaringen willen leren.            
>> Klik hier voor de opname        

Gezondheid gaat om zingeving

'Een ander gesprek in gelijkwaardigheid of een andere aanpak met een kleinere tussenstap doet vaak wonderen', een openhartig interview met Chantal Welling.
>> Lees meer 

Krachtige Vrouwen Limburg, wij maken het verschil

Na drie succesvolle projecten Krachtige Vrouwen, start op 1 maart 2023 het project Krachtige Vrouwentaal in de Passart. Een project dat Monique van Heesch-Webers en Monique van Erve-Schölgens aanbieden om vrouwen te versterken in hun welzijn en gezondheid. Ze gebruiken het spinnenweb van Positieve Gezondheid tijdens elke bijeenkomst. Werkvormen met steeds een ander thema voor de vrouwen, ze ervaren herkenning, erkenning en enorm veel steun van elkaar.
>> Lees meer 

Implementeren en borgen is onze grootste opdracht

Het scholingsplan Positieve Gezondheid dat door Provincie Limburg gefinancierd is, loopt af op 31 maart 2023. “Het liep op het laatst echt storm. Ook bestuurders en leidinggevenden lieten zich scholen in het andere gesprek”, zegt Brechtje Poelman, facilitator van het scholingsplan vanuit Fontys. Aan het woord zijn naast Brechtje ook Birgitte van den Heuvel als toenmalig facilitator van het scholingsplan bij Provincie Limburg, Loek Vaessen vanuit de Beweging Limburg Positief Gezond, Esther Bloemen als trainer van de implementatiecoaches vanuit Fontys en Gedeputeerde Madeleine van Toorenburg. 
>> Lees meer

Voer het andere gesprek en vraag door!

Van kinds af aan wilde zij altijd al anderen helpen. Als die mensen daar blij van werden, dan voelde zij zich ook enorm blij. En dat heeft Helen Bours nog. Niet gek dus dat ze vanaf 1 april welzijnscoach is in Roerdalen. 
>> Lees meer 

Roel Smeijsters brengt in zijn praktijk 'meer aandacht voor de klacht'

'Ik vind het heel fijn als mensen met een moeilijke vraag komen en dat ze na ons gesprek weten wat ze moeten doen.'
>> Lees meer 

Creƫer je mooiste baan

Dat is de HR-strategie van Meander. Arno Hanssen, sinds begin dit jaar stafdirecteur HR, is hiervan het levende bewijs. Hij werkt al 31 jaar bij Meander in verschillende managementfuncties. “Ik zie bij deze werkgever de mogelijkheden om mezelf te (blijven) ontwikkelen en stappen te zetten in mijn carrière.” 
>> Lees meer 

Paul Asbreuk neemt groepen mensen mee op een reis en wordt blij als hij ze dan ziet genieten

'Wat we 30 tot 40 jaar hebben gedaan bij allerhande klachten is: een diagnose stellen en een medicijn voorschrijven. Dát is geen duurzame oplossing.' 
>> Lees meer 

Hoe neem je gemeenten mee in het gedachtengoed van Positieve Gezondheid en de noodzakelijke toepassing ervan binnen het gemeentelijk domein?

De uitdaging, gezondheid samen verankeren in beleid. Het gedachtengoed is niet alleen van het sociaal domein. Wij dagen gemeenten uit om mee te doen aan een inspiratieshot. We nemen jullie mee in de kansen die Positieve Gezondheid biedt in het sociaal én fysiek domein. We laten gemeenten ervaren dat, door de mens centraal te zetten, we meer samen gerealiseerd krijgen dan we durven denken. Laten we samen de grote opgaven realiseren met de inmiddels bewezen succesvolle aanpak van Positieve Gezondheid. Welke gemeenten in Limburg nemen deze uitdaging aan? Wil je meer weten? Gemeente Eijsden-Margraten is er al mee aan de slag gegaan!

 

Komt Keipositief naar jou toe?

Keipositief is een heel mooi voorbeeld van hoe je mensen laat kennis maken met Positieve Gezondheid. Het is een combinatie van met elkaar het gesprek aan te gaan en er creatief invulling aan te geven. Je hoort waar Positieve Gezondheid voor staat en denkt na over wat het voor jou kan betekenen.
>> Lees meer

Positieve Gezondheid en ambtenaren: een prachtige combinatie!

De gemeente Kerkrade zet voluit in op Positieve Gezondheid: voor haar burgers én haar medewerkers. Sinds de start van het project Vie staat Positieve Gezondheid hoog in het vaandel bij deze gemeente. Voor, door en met de burgers zetten ambtenaren en hun samenwerkingspartners zich in voor een vitale(re) en gezonde leefomgeving. Daarom heeft de gemeente Kerkrade als werkgever én als burger-belangenbehartiger iedere medewerker binnen hun organisatie de basiscursus blended learning Positieve Gezondheid van Fontys/IPH aangeboden. Zij gelooft dat deze scholing kan gaan zorgen voor een vitale boost op de werkvloer. Daardoor de olievlek van Positieve Gezondheid zich onder de gemeenschap uitspreidt.
>> Lees meer 

Een nieuw gezicht!

 

 

Eefje Köke is per 1 maart in dienst van Burgerkracht Limburg en is de nieuwe projectondersteuner van de Beweging Limburg Positief Gezond. Eefje studeerde in 2009 af aan de Fontys Sporthogeschool als bewegingsdeskundige/leefstijladviseur. Ze woont momenteel met haar partner en 2 zoontjes in Munstergeleen. “Het is voor mij een geweldige uitdaging om met alle betrokken partijen van Beweging Limburg Positief Gezond in gesprek te gaan om kennis te maken en zo inzicht te krijgen in waar zij voor staan en wat ik voor hen kan betekenen.”

Spel Alles op tafel

Met het bordspel maak je laagdrempelig kennis met Positieve Gezondheid, krijg je inzichten en word je aangemoedigd om in actie te komen. Op 23 maart werd het spel live gespeeld bij Burgerkracht Limburg. Diverse professionals en burgers kwamen samen om het spel te spelen. Het was een mooie maar ook ontroerende middag. Enkele professionals gaven hun mening over het spel. “Het spel is voor mijn project prima te gebruiken om gesprekken tijdens themabijeenkomsten over de dimensies van het spinnenweb op gang te brengen” en “Een goed doordacht spel, waarbij je ondanks dat je met vreemden aan tafel zat, heel snel een vertrouwelijk en zinvol gesprek had waarbij hele mooie zaken naar boven kwamen. Je gaat snel de diepte in, waardoor je snel tot de kern van het probleem komt en duidelijk wordt hoe je hieraan kan werken” waren enkele opmerkingen die tijdens het spelen van het spel naar voren kwamen. Het spel is voor iedereen hier te koop. 

Je hebt je aangemeld voor deze nieuwsbrief op de website.
Klik hier om je af te melden voor deze nieuwsbrief.